DDT, un insecticida miraculós, o potser no tant?

La persecució humana no va ser l'únic factor que va causar mortalitat als rapinyaires. L'arribada del DDT va ser un factor clau en la seva davallada. Aquest potent insecticida, molt eficaç per eliminar les plagues, tenia un perillossíssim efecte secundari: el verí s'acumulava en la cadena alimentària i els animals que estaven a dalt de tot de la piràmide ecològica eren els més perjudicats.

DDT is good for me (segur?)

DDT is good for me (segur?)

El DDT havia de ser l'insecticida total, capaç d'acabar amb qualsevol insecte d'una manera neta. Es feia servir sobretot a l'agricultura, però també a la llar per acabar amb mosquits, escarabats o polls ruixant directament els infants. Per posar-se les mans al cap!!

Els rapinyaires, després d'ingerir insectes, rosegadors, conills o ocells amb alts continguts de DDT, ponien ous infèrtils, ous sense closca (no fixaven el calci), la seva fertilitat es veia reduïda o, directament, morien.

Una idea "genial" per acabar amb les plagues de conills

Milers de milions  de conills a Austràlia

Milers de milions de conills a Austràlia

Al 1859 un granger afeccionat a la caça va deixar anar 24 conills a la seva finca a Austràlia. Com que allí no hi ha predadors, les bestioles van criar com a conills (com si no?) i en uns anys el conill era un plaga tan gran a Austràlia (10.000 milions de conills, diuen) que el govern va "importar" d'Uruguai un virus per matar-los: la mixomatosi

Vive la France

Vive la France

La mixomatosi semblava controlar els conills a Austràlia i un espavilat metge francès (Paul-Félix Armand-Delille, el de la bata blanca, com a bon metge) va tenir la genial idea de deixar anar un parell de conills a la seva finca per solucionar un petit problema que tenia amb els conills.

 

Hispania, terra de conills

Hispania, terra de conills

Tot anava sobre rodes: en sis setmanes havia mor el 98 % dels conill de Cal Armand-Delille. Un "petit" problema, però, va resultar catastròfic: algun conill infectat va marxar fora de la finca. En un any es van reduir al 45% els conills de França, i en tres havien mort el 98% dels conills de gran part del continent.

Als ecosistemes mediterranis el conill és la base de l'alimentació de molts predadors i això va resultar nefast per animals com el linx ibèric o rapinyaires com l'àliga daurada (a la foto), l'àliga imperial o l'astor

Els voltors tampoc s'escapen de la malastrugança

Voltarèn, contigo empezó todo.

Voltarèn, contigo empezó todo.

Una pomada que ens va tan bé per les patacades va ser responsable de l'extermini de milers de voltors a l'Índia. Bé, no el Voltaren, sinó el seu principi actiu: el diclofenac. Usat també com a antiinflamatori en medicina veterinària, però que resulta mortal per als ocells.

 

Milers de voltors morts ... i de persones!!

Milers de voltors morts ... i de persones!!

L'ús de diclofenat en bestiar, que un cop mort era aliment dels voltors (ja sabeu que a l'Índia les vaques no es poden quasi ni tocar) va suposar la mort d'entre el 97% i 99% de tres espècies de voltors.

Això va suposar una cadena de fets que al final també va afectar les persones:

- A menys voltors, més animals morts a disposició d'altres "carronyaires", com gossos i rates.
- Un increment bestial de gossos i rates va suposar també un gran increment de casos de ràbia i leptospirosi.
- ... i un increment de morts calculat en 50.000 PERSONES!!

Salvats per la campana! ...(de moment)...

Salvats per la campana! ...(de moment)...

Davant de la imminent desaparició a que semblaven abocats els voltors índis, el 2006 els governs d'Índia, Pakistan i Nepal van prohibir l'ús veterinari del diclofenac.

PERÒ .. al 2013 la UE n'aprova el seu ús veterinaris contravenint qualsevol evidència del què havia passat a l'Índia.

I el 2021 es certifica el primer cas d'un voltor mort per diclofenac a Lleida. Ai mare,que ja hi tornem a ser.

I com tractarem el bestiar sense diclofenac? Doncs molt senzill, amb Meloxicam. Un altre medicament antiinflamatori que no te cap mena d'efecte sobre els ocells carronyaires, tal com es fa a actualment a l'Índia.