El teu granet de sorra

La majoria de rapinyaires són molt sensibles a les molèsties de la gent. Per això són tan difícils de veure i tenir-los aprop. Moltes vegades no en som conscients, però ens hem posat a casa seva i això no els agrada.

És irònic que sovint les amenaces als rapinyaires provinguin d'activitats realitzades al medi natural per persones que estimen la natura. Si aquest és el teu cas, tu també pots ajudar.

 

Si fas de pagès:

Mussols i xoriguers mantenen a ratlla ratolins i talpons. Si els proporciones refugi (caixes niu, forats on criar ...) i llocs on alimentar-se (marges, talaies ...) treballaran per tu de franc.

Si practiques l'escalada:

Respecta les limitacions i abans d'obrir noves vies consulta els Agents Rurals. Si trobes un niu accidentalment, no toquis els ous o polls i marxa tan aviat com puguis.

Si tens bestiar que pastura:

Per sobre dels 1.400 m pots deixar el bestiar mort al camp. En altres cassos podeu muntar un canyet entre uns quants ramaders. Però res de diclofenac! Hi ha productes alternatius.

Si ets fotògraf de natura:

Has de saber que cal una autorització per fotografiar espècies amenaçades. Algunes són tremendament sensibles i, si les molestes, abandonaran el niu. Cap foto val la vida d'un ésser tan magnífic.

Si fas volar andròmines o voles tu mateix:

Compleix les normes d'enlairament i vol. No passis prop de penya-segats ni intentis apropar-te a rapinyaires per obtenir imatges. Els molestes i et podries quedar sense joguina.

Si surts  a caçar:

Els rapinyaires són fonamentals pel bon funcionament dels ecosistemes. caça amb responsabilitat, gaudeix-los i no els disparis: et pots enfrontar a greus sancions administratives.

Si t'agrada sortir d'excursió:

Si veus algun rapinyaire cridant a prop, que no s'acaba d'allunyar i mostra nerviosisme, canvia de lloc, estàs just on té el niu i no li agrades.

Les curses de muntanya:

Si organitzes curses de muntanya, considera fer-les fora de l'època de cria(gener a juny). Una petita molèstia prop d'un niu repetida 190 vegades en un sol dia pot ser catastròfica

Si vas a mirar ocells:

Gaudeix dels rapinyaires de lluny. Amb prismàtics i telescopi pots fer observacions magnífiques sense molestar-los.Apunta les teves observacions i participa en projectes de ciència ciutadana.

Si tens terrenys forestals:

Els acords de custòdia amb entitats ambientalistes aporten beneficis tant als rapinyaires com als propietaris agrícoles i forestals. Segur que n'hi ha alguna prop teu per ajudar-te.