BIOLOGIA DELS RAPINYAIRES: QUINA VISTA! QUINA OÏDA! QUINA AGILITAT! QUINA FORÇA!

No et creuràs com un astor pot passar a una velocitat increïble per un forat entre dues parets. Necessitaràs veure-ho, com a mínim, a càmera 40 vegades més lenta que al natural per adonar-te d'alguna cosa. Aquesta habilitat en el vol és fonamental en un rapinyaire forestal que caça perseguint les seves preses entre arbres i matolls.
Membrana nictitant

Membrana nictitant

Has vist la membrana nictitant de l'astor al vídeo?

Tots els ocells tenen una membrana translúcida entre la parpella real i l'ull. És la membrana nictitant, que els permet tancar els ulls per no fer-se mal quan volen entre branques però que, al mateix temps, els deixa veure-hi per no ensopegar.

En els rapinyaires, la membrana nictitant està molt desenvolupada perquè necessiten passar per llocs difícils a gran velocitat i evitar xocs amb els ulls en el moment d'enxampar la presa.

A l'àliga cuabarrada de la foto no li passa res a l'ull esquer, senzillament està guinyant l'ull amb la membrana nictitant a una càmera mig amagada mooolt aprop seu!

Serrells de les plomes d'òliba

Serrells de les plomes d'òliba

Mirant les plomes de l'òliba amb lupa, s'observen uns serrells que els ocells diürns no tenen. Aquestes estructures fan que el vol de l'òliba i de la majoria dels rapinyaires nocturns sigui extraordinàriament silenciós perquè eliminen les turbulències que generen el soroll.

Si observéssim les plomes al microscopi, veuríem uns "serrells dels serrells", que acaben d'afinar en aquesta eliminació del soroll. Prodigiós, per desgràcia dels ratolins, clar...

No et creuràs que una òliba pugui volar aletejant les ales en absolut silenci. Les seves plomes tenen uns serrells a la part de fora que eliminen les turbulències de l'aire per aconseguir un vol silenciós i sigil·lós.