LES EGAGRÒPILES (I)
Els rapinyaires, com altres aus carnívores (també les insectívores i piscívores), quan s’alimenten, ingereixen parts de les seves preses que no són digeribles.
Pèls, plomes, ungles o becs, ossos ... tot això passa esòfag cap avall fins a arribar a l’estómac. Però els sucs gàstrics no són capaços de digerir tota aquesta matèria orgànica; i com que no és viable que surtin amb els excrements, han ideat una solució, si més no, efectiva.
1 o 2 cops al dia (segons si s'ha atipat prou), els rapinyaires regurgitaran unes boles seques, compostes d’aquests, pèls, plomes, ossos i altre material no digeribles. No els suposa cap problema, tot i “la cara” que posen quan les treuen!
Xoriguer expulsant egragròpila
Voltor negre expulsant egagròpila al niu
Òliba treu egagròpila. Parc Nacional de Cabañeros.
Sabeu que les egagròpiles ens poden donar moltíssima informació, només per elles mateixes?
Si volem jugar a ser Sherlock Holmes, trobar una acumulació d’egagròpiles pot ser un repte molt divertit!
Un grapat d’egagròpiles sota una branca o una construcció ens dona una primera informació: que allà hi ha un rapinyaire i que fa ús d’aquell hàbitat. A més, la forma, la mida i la composició ens pot ajudar a identificar de quina espècie es tracta (podem trobar guies que ens ajudaran a identificar el propietari).
Si passem a obrir-les, amb les mesures sanitàries adequades, segurament trobarem cranis, ossos o restes que ens indicaran quina és la seva dieta. Amb paciència i una guia adequada, podem identificar a quines espècies pertanyen els cranis, de manera que esbrinarem quins micromamífers i altra fauna, habiten per aquella zona. Aquesta informació pot ser molt difícil d’obtenir amb altres mètodes, i si a més, introduïm aquesta informació a la plataforma de ciència ciutadana adequada, estarem contribuint al millor coneixement de la fauna local!