Llegendes, supersticions i històries

Esperits, dimonis i, sobretot, molta imaginació...

Abans del naixement de la ciència i el mètode científic, les coses que se sabien dels rapinyaires eren purament fruit de la imaginació de la gent. Segons la impressió que tinguessin de l'ocell, al pobre animal li tocava "ser" bo o dolent. I a molts els tocava ser dolents.

Exterminar els rapinyaires

Exterminar els rapinyaires

Pocs ocells deuen haver generat tantes llegendes fantasmagòriques com l'òliba: blanca, nocturna i de veu ronca i esbufegosa, no pot fer altra cosa que atemorir qui la vegi o la senti de nit. Clica el dibuix, busca el seu cant i digue'ns si no et sembla un fantasma. Sabies que les òlibes (i els rapinyaires nocturns en general) tenen unes plomes especials de manera que no fan gens de soroll al volar? ... talment un fantasma!!

Un ocell endimoniat.

Un ocell endimoniat.

«Criatura dotada de poders sobrenaturals, pot estimbar caçadors i pastors, robar nens, esbocinar els qui gosen robar els seus nius, arrabassar isards, ovelles, o qualsevol altre tipus de bestiar, matant-los i transportant-los per l'aire fins als seus dominis a milers de metres d'alçada en algun espantós penyal». A mitjans del S.XIX, als Alps es deien aquestes animalades del trencalòs. Se'l va perseguir fins a fer-lo desaparèixer d'aquelles muntanyes.

Un trencalòs llença-tortugues

Un trencalòs llença-tortugues

Diu la llegenda que el dramaturg grec Esquil, va morir per una tortuga que un trencalòs va deixar anar, amb tanta mala sort que va anar directe al cap de l'insigne escriptor. Sembla que el trencalòs va confondre el cap pelat de l'home amb una pedra, com les que sol fer servir per trencar els ossos. Mhhh... costa una mica de creure que tot això sigui cert...

Àguiles que rapten nens.

Àguiles que rapten nens.

Aquesta pintura de George Dawe (S. XVII)  mostra un suposat "fet real". Una àliga daurada que rapta nens petits per alimentar els seus polls. Aquest fet sembla que es repeteix a molts indrets .... sempre inventat!!.

Fins i tot el 2014 un suposat vídeo d'una àliga que raptava un nen en un parc del Canadà es va fer viral i va resultar ser una manipulació en tota regla.