NOTÍCIES
Un estudi demostra que l'aligot vesper depreda la vespa asiàtica
Mhhh... no cal ser un crack per saber què deu menjar l’aligot vesper (Pernis apivorus). Sí, ho has endivinat: abelles i vespes, tant adultes com en fases larvàries, les quals busca obrin els ruscos. Tot i això, complementa la seva alimentació amb micromamífers o amfibis.
Un dubte que hi havia fins ara és si ajudaria a controlar la vespa asiàtica o vespa velutina (Vespa vellutina). Doncs bé, la resposta és que sí. Estudis sobre la dieta de l’aligot vesper a Galícia, per part de la Forest Ecology and Restoration group (FORECO) de la Universitat de Alcalà, determinen que la vespa vellutina ja representa gairebé el 70% de la dieta de l'aligot vesper i, per tant, aquest rapinyaire exerceix com a veritable control biològic sobre aquesta nouvinguda.
I és que la natura, sempre té els seus mecanismes per autoregular-se.
El curs 2024/2025... TORNEM!
Cada any, són moltes les escoles, biblioteques o centres cívics o culturals, que ens demanen que portem Rapinyaires & Humans als centres. Doncs tenim una bona noticia: gràcies a la subvenció atorgada per la Generalitat, podem continuar portant el projecte arreu de Catalunya, per a donar a conèixer la relació existent durant el llarg del temps entre les societats humanes i els rapinyaires al nostre país.
Ja són molts els punt de la geografia que queden anotats a l’agenda i on portarem tota aquesta historia plena d’odi i amor a parts iguals. Tot i així, encara esteu a temps de reservar una jornada per a que us portem aquest món de plomes ben a prop.
Com sabeu, Rapinyaires i Humans s’amotlla al seu públic, i de la mateixa manera que és capaç d'omplir una hora llarga per al públic més àvid de dades, també es transforma en presentació i taller per als més petits, de manera que tothom en pot gaudir a la seva manera.
De moment tenim assegurada la temporada 2024-2025, fins abans de les vacances d’estiu, sense saber, encara, quina continuïtat tindrem més enllà de l’agost.
Així que, no us adormiu i veniu al Rapinyaires & Humans que us quedi més a prop!
L'ISMAB (Institut per a la Sostenibilitat i el Medi Ambient de Barcelona) |
Per què negar-ho, a l'ISMAB (antic Institut Rubió i Tudurí) el nostre projecte de Rapinyaires i Humans ha arrasat! Hem fet tres sessions, una amb la xerrada del projecte, una altra sobre ciència ciutadana i una sortida de camp al Turó de la Magarola per a observar rapinyaires en plena migració de tardor.
A part de tenir un alumnat molt motivat en la temàtica que els expliquem, ens ha sorprès el nivell de les preguntes i la predisposició a participar en totes les sessions que hem fet. Val a dir, també, que hi havia més d'un alumne obsessionat amb els ocells. I això ajuda molt!
A la conquesta del Ripollès!
Vam fer una primera presentació de Rapinyaires i Humans a l'escola Dr. Robert de Camprodon. Com que la canalla era una mica més jove que la major part de les escoles a les que ens hem adreçat fins ara, vam reduir el temps de la presentació i el vam substituir per una estona d'activitats on la canalla pogués tocar alguna cosa (per què els agrada tant "tocar"?). Plomes, egagròpiles i uns models de rapinyaires nocturns de cartró, van fer les delícies d'un alumnat motivat per aprendre i, per cert, amb uns coneixements previs més que notables per a l'edat.
Però, ai!, la veu del nostre projecte va córrer per tota la vall del Ter i les escoles rurals de Llanars i Ogassa ens han demanat que hi anem i no ens hem pogut resistir a confirmar la nostra presència. Tindrem un públic variat amb edats des de primer a sisè de primària, així que també farem un mix de presentació i toca-toca. Sigui com sigui, segur que ens ho passem la mar de bé!
Tornem el curs 2023 - 2024
Tornem per a les escoles amb tot això. No us ho creureu!
. Exposició i xerrada a l'escola.
. Un pòster dels rapinyaires de Catalunya per a cada alumne.
. Dues miniguies dels rapinyaires per classe.
. Dos jocs de cartes dels rapinyaires.
. Sortida de camp
. Formació per al professorat.
. Guia per al professorat, amb idees per a exercicis i pràctiques a l'aula.
. Tutorial sobre l'ús d'eines de ciència ciutadana.
. Kahoots per testar els coneixements dels alumnes.
Oferim tot això i l'escola decideix quines activitats fa. Increïble, oi?
Escola Lestonnac Barcelona
Avui hem estat a l'escola Lestonnac de Barcelona, en un auditori ple de gom a gom amb un públic motivadíssim d'alumnes de 5è de primària. Val a dir que els profes també estan motivadíssims i això es nota molt!
Parc Natural del Cadí
Vam fer la xerrada al Parc Natural del Cadí, on és molt inspirador parlar de rapinyaires amb models fent-te companyia, com aquest trencalòs als peus del nostre company Jordi Bas.
ESCOLA GINEBRÓ
A l'Escola Ginebró de Llinars del Vallès vam tenir una colla de 2n de primària molt interessat en les històries que els vam explicar. Es va notar que a l'escola estan treballant els ocells perquè tenien coneixements força avançats. D'aquí unes setmanes, tocarà una sessió d'anellament amb ells. Ja en tenim ganes! (9 de març 2023)
Escola Tabor
Presentació de l'exposició a alumnes de l'escola Tabor de Santa Perpètua de la Mogoda (febrer 2023)
Curs de fotografia de rapinyaires
Inaguració de l'exposició al Curs de Fotografia de Rapinyaires fet a La Noguera / Pla d'Urgell (gener 2023)